preview

De kracht van teamwork

Resultaat door teamwork en vertrouwen
Ik geloof in de kracht van teamwork. Een goed functionerend team kan meer bereiken dan alle individuen afzonderlijk. Veel mensen zullen het met deze uitspraak eens zijn. Dan blijft het opmerkelijk dat ik in de praktijk weinig organisaties tegenkom waar mensen echt samenwerken en waar alle neuzen dezelfde kant opstaan.  Hoe komt dat toch? En hoe krijg je een succesvolle samenwerking voor elkaar? In de komende blogs zal ik hierop ingaan. En ja ook op mijn huidige nieuwe opdracht zie ik dat echt samenwerken door het managementteam en over de ketens heen de oplossing zal zijn om meer te gaan bereiken.

De 5 frustraties van teamwork
Toen ik een paar jaar geleden met dezebovenstaande vragen liep stuitte ik op het boek de 5 frustraties van teamwork van Patrick Lencioni, een echte aanrader! Zijn manier van denken en zijn aanpak zijn al een tijd een inspiratie voor mij als het gaat om het leveren van resultaten door teams. Dat ik nu opeens switch van samenwerken naar resultaat is ingegeven vanuit de gedachte dat een team  in een organisatie, of het nu een managementteam, of een scrumteam is uiteindelijk maar één doel heeft en dat is zorgen dat het bedrijf een succes wordt. Dat vind ik ook oprecht, ik heb een aantal jaren gewerkt in een bedrijf waar we managers hielpen betere bedrijfsresultaten te halen en dat lukte altijd alleen als alle leden van een management team gezamenlijk voor het resultaat gingen en open waren naar elkaar. Als ze de 5 frustraties van teamwork wisten te overwinnen, zijnde:

1. De afwezigheid van vertrouwen
2. Angst voor conflicten
3. Gebrek aan betrokkenheid
4. Verantwoordelijkheid mijden
5. Te weinig aandacht voor resultaten

Het begint met vertrouwen
De basis voor goed teamwork begint met vertrouwen. Het gaat om elkaar kunnen begrijpen en het zich voor elkaar openstellen van teamleden, je kwetsbaar durven opstellen. Dit is een wezenlijk onderdeel van de opbouw van een team. Mensen in goed functionerende teams houden zich niet in en geven ook hun fouten, zorgen en zwakheden in alle openheid toe, zonder angst dat dit tot maatregelen leidt. Zou dit niet mogelijk zijn dan is de kans op echte teamprestatie al verkeken. In teams waar veel vertrouwen is worden levendige discussies gevoerd. Hoe zit dat in jouw team? Let eens op de komende weken in vergaderingen of bij het scrumboard, wordt er gediscussieerd over besluiten en neemt iedereen hier aan deel?

Oefeningen om het vertrouwen te bevorderen
Als je een oefening zou willen doen om het vertrouwen in een team te vergroten dan is er een hele simpele. Ik heb hem zelf al meerdere keren toegepast en je zult zien dat je in een uur meer over je teamgenoten te weten komt dan in de jaren daarvoor. Best opmerkelijk als je je eens indenkt hoeveel tijd je met je team doorbrengt.

Oefening 1: geef antwoord op de volgende vragen: Geboorteplaats? Aantal kinderen in het gezin waar je in bent opgegroeid? Interessante hobby tijdens kindertijd/jeugd? Grootste uitdaging bij volwassen worden? Eerste baan?

Een hele simpele oefening met heel veel impact, je zult zien dat er veel meer aanknopingspunten gaan ontstaan in het team onderling, omdat men zich meer kan inleven in de ander. Je kunt deze oefening dus ook heel goed gebruiken als je met een nieuw team start.

Oefening 2: Het opbouwen van vertrouwen begint met het overwinnen van onkwetsbaarheid van de diverse teamleden. Een hele eenvoudige oefening die hierbij aansluit en waarop teamleden kunnen laten zien dat ze kwetsbaar zijn is het door de afzonderlijke teamleden laten benoemen van hun grootste kracht en zwakte in verband met hun bijdrage aan het succes of falen van het team, de afdeling, de organisatie. Laat iedereen hier eerst vijf minuten over nadenken en nodig dan één voor één de deelnemers uit om de kracht en zwakte te benoemen. Je kunt deze oefening nog verder uitbreiden door de teamleden ook van elkaar een sterkte en zwakte te benoemen. Je laat dan eerst het betrokken teamlid een toelichting geven en vraagt dan de anderen een aanvulling te doen met wat zij in de praktijk zien. Tot slot kan je met elkaar 1 actie formuleren per teamlid om het teamlid een nog betere bijdrage aan het team te geven. En deze actie daar spreek je elkaar dan ook de komende weken op aan. Een dergelijke oefening vergt meestal wel een paar uur, maar geeft ongelooflijk veel inzicht en een bodem om met elkaar als team verder te werken. Dit is een oefening die je kunt doen met een team dat elkaar al beter kent.

Of iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen is natuurlijk nog de vraag. Wees er je van bewust dat sommige teamleden in de weerstand schieten of niet mee willen werken. Dat is dan ook een inzicht waarmee je als team en als manager verder mee aan de slag kan gaan. Dat is soms niet zo simpel als ik het hier nu opschrijf, maar wel noodzakelijk. Zonder onderling vertrouwen is het team namelijk ontvankelijk voor de volgende team frustratie: angst voor conflicten. En conflicten zijn ontzettend belangrijk voor het behalen van resultaat. Wil je hier meer over weten in mijn volgende blog ga ik hier op in.

De foto in deze blog is van <a href=’http://www.freepik.com/free-vector/teamwork-icon_768881.htm’>Designed by Freepik</a>

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *