Print

Vertrouwen, openlijke strijd en commitment, als basis voor succesvolle teams

Waarom conflicten zo belangrijk zijn binnen teams:

Onderling vertrouwen is zoals ik in het voorgaande blog aangaf cruciaal voor een team. Zonder onderling vertrouwen bestaat er binnen teams angst voor conflicten. Lange tijd heb ik dit een rare uitspraak gevonden, want vaak kom ik binnen teams juist conflicten tegen en soms schijnen teamleden er zelfs genoegen in te hebben om onderlinge conflicten aan te gaan. Het soort van conflicten dat in veel teams aanwezig is zijn de conflicten die ingegeven zijn vanuit het streven van individuele erkenning. En je begrijpt het al, dit zijn juist niet de conflicten die we nodig hebben om collectief resultaat te bereiken.

Met conflicten aangaan wordt door Lencioni bedoeld: het durven aangaan van een goede discussie. Als we elkaar niet vertrouwen zullen leden in een team niet is staat zijn een verhitte discussie aan te gaan of een ongeremd debat tijdens een teamoverleg te voeren. Hierdoor wordt een kunstmatige harmonie in stand gehouden. Met harmonie op zich is niets mis maar juist het ontbreken van conflicten is een probleem. Met conflicten wordt dan ook bedoeld een constructief conflict en niet het uitdelen van passieve en sarcastische opmerkingen. Het ontbreken van conflict is een probleem omdat het voedingsbodem is voor de volgende frustratie namelijk het ontbreken van betrokkenheid en het niet handelen overeenkomstig besluiten.

Betrokkenheid in teams leidt tot commitment en het houden aan besluiten

Heb je het wel eens meegemaakt dat je in een werkoverleg of bijeenkomst geen ruimte krijgt voor het inbrengen van je eigen mening, of dat je intrinsieke motivatie niet ten gelde mag komen in een discussie? Als er dan een besluit wordt genomen heb jij je hier dan aan gehouden? Het is namelijk zo dat als hier geen ruimte voor is, als teamleden niet het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd is, ze er niet echt voor gaan en zich niet aan een besluit verbinden. Men zegt wel ja, maar men doet het niet en ondertussen lekt er passie en energie weg en is er geen commitment aan de organisatie.

Het gaat er dus om dat de teamleden betrokken zijn bij een plan of besluit en dat iedereen er mee instemt. Vandaar dat conflicten zo belangrijk zijn. Het gaat er overigens niet om dat iedereen het er mee eens hoeft te zijn, dat er consensus wordt bereikt, het gaat er om dat mensen gehoord worden en met de bijdrage rekening wordt gehouden. Het gaat er ook niet om dat teams het helemaal met elkaar eens moeten zijn, want dat kan er toe leiden dat teams zelfs verlamd raken. Dat gebeurt trouwens ook door het onvermogen dat er in teams kan zijn om een discussie te beëindigen. In feite gebeurt er dan helemaal niets.

Samengevat: in een succesvol team vertrouwen de teamleden elkaar. Gaan teamleden openlijk en respectvol de strijd met elkaar aan over te nemen ideeën en besluiten. En zijn teamleden gecommitteerd aan de genomen besluiten en bijbehorende actieplannen. Als je dit bereikt hebt dan zijn er voor goed teamwork nog 2 frustraties te beslechten:

  • Verantwoordelijkheid mijden en
  • Te weinig aandacht voor resultaten

Daar ga ik volgende keer op in.

Foto’s van: <a href=”http://nl.freepik.com/vrije-vector/zakelijke-brainstormen-begrip_767019.htm”>Designed door Freepik</a>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *